Zašto su zamrznute borovnice zdravije od svežih?

Borovnice su već godinama na tronu supernamirnica zahvaljujući svom bogatstvu antioksidansa, vlakana i vitamina. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da zamrznute borovnice mogu biti čak zdravije od svežih. Zvuči iznenađujuće? Evo šta kaže nauka.
Zamrzavanje – čuvar nutrijenata
Proces zamrzavanja voća se obično obavlja vrlo brzo nakon berbe – često unutar 24 sata – što omogućava očuvanje hranljivih sastojaka u gotovo idealnom stanju. Suprotno uvreženom mišljenju, zamrzavanje ne uništava vitamine, već ih često bolje očuva nego skladištenje svežeg voća koje putuje danima ili čak nedeljama do trgovina.
Više antocijanina – više zaštite za tvoje telo
Najzanimljivija činjenica je da zamrzavanje može povećati koncentraciju antocijanina – prirodnih biljnih pigmenata koji daju borovnicama njihovu intenzivnu plavo-ljubičastu boju. Ovi moćni antioksidansi su poznati po svojoj ulozi u smanjenju upala, zaštiti srca i krvnih sudova, pa čak i podršci funkciji mozga.
Kako dolazi do ovog povećanja? Tokom zamrzavanja dolazi do pucanja ćelijskih zidova ploda, što omogućava bolju dostupnost antocijanina i drugih korisnih sastojaka našem telu tokom varenja.
Manje kvarenja, manje pesticida
Još jedna prednost zamrznutih borovnica je manja verovatnoća kvarenja – nema truljenja ni propadanja, a često se i peru pre pakovanja. Ako biraš organske zamrznute borovnice, izloženost pesticidima može biti znatno manja u odnosu na konvencionalno uzgajane sveže borovnice koje su danima izložene u prodavnicama.

Kako ih koristiti?
Zamrznute borovnice su praktične i svestrane – možeš ih:
- dodavati u smutije
- stavljati u ovsenu kašu ili jogurt
- praviti zdrave kolače ili palačinke
- jesti samostalno kao ledenu užinu
Savet: Ne morate ih odmrzavati ako ih koristite za pečenje ili smutije – samo ih ubacite direktno!
Dakle, ako mislite da su sveže borovnice uvek bolji izbor – razmislite ponovo. Zamrznute borovnice ne samo da su nutritivno ravnopravne, već često i nadmašuju sveže kada je u pitanju sadržaj korisnih antioksidansa. I još su dostupne tokom cele godine – win-win!